İtalya Mobilya sektörüne genel bakış swot analizi

İtalya Mobilya Sektörü

       İtalyan Dış Ticaret Enstitüsü (ICE) tarafından yapılan açıklamalara göre, 2000 yılından itibaren düşüş kaydetmeye başlayan dünya mobilya ihracatı, 2009 yılında genel olarak, sektör içerisindeki bölümlerde farklı gelişmelere rağmen, zor bir süreç geçirmektedir. İtalyan mobilya üreticilerinin rekabet gücü, rakipleri karşısında kullanılan materyallerin kalitesi, estetik ve proje unsurlarına bağlı olarak yüksektir. Bu unsurlar, İtalyan mobilyalarının Uzak Doğu ve Doğu Avrupa ülkeleriyle rekabet etmesine imkan vermektedir.

     2009 yılında İtalyan mobilya şirketlerine, yurtdışında düzenlenen fuarlara kollektif katılım ve İtalya’daki önemli mobilya fuarlara (Abitare il Tempo ve Salone del Mobile gibi) alım heyetlerinin, editörlerin ve işadamlarını davet edilmesine yönelik bir takım ticari nitelikte teşvikler sunulmaya başlanmıştır. İtalyan mobilya ürünleri ve teknolojilerinin imajını desteklemek ve “Made in Italy” nin kendine has özelliklerini daha geniş kitlelere tanıtmak amacına yönelik bir takım organizasyonlar hayata geçirilmiştir. Bahse konu ticari nitelikteki teşvikler, Rusya ve Ukrayna gibi gelişmekte olan pazarlara daha fazla önem vermenin yanında, İtalya’nın ABD’deki posizyonun güçlendirmeyi hedeflemektedir. Bunların yanı sıra, Uzak Doğu ve Hong Kong, İtalya için stratejik önemini korumaya devam etmektedir.

     Mobilya sektörüne ilişkin ekonomik göstergeler incelendiğinde, 20052008 yılları arasındaki dönemde üretim seviyesinde, cari fiyatlar bazında, kayda değer bir artış görülmemektedir. Mobilya sektöründe faaliyet gösteren şirket sayısında küçük bir artış olmuş ancak, istihdam düzeyi tam aksine azalmıştır. 2003 yılı baz alınarak hesaplanan endekslere göre; mobilya sektörü katma değer endeksi yılda ortalama %4 civarında artış kaydederken, şirket cirolarında önemli bir değişim gözlenmemiştir.
İstatistiklere göre, İtalya mobilya sektöründe istihdam oranı azalırken, işgücü maliyetleri artmaya devam etmiştir.

      İtalya’da mobilya sektörü yaklaşık 100 bin şirketten oluşmaktadır. Bunların %90’ı KOBİ’dir. İtalya’da mobilya sektörü çeşitli Birlik ve Federasyon çatıları altında toplanmıştır.
İtalya’da mobilya sektöründe çok sayıda uluslararası Fuar düzenlenmektedir. (11 mobilya pdf)
Mobilya sektöründe İtalya dünya çapında en önemli ihracatçı ülkelerden biridir. Nitekim sektörde kaydedilen cironun %45’i ihracattan sağlanmaktadır. İtalyan mobilyalarının en fazla ihraç edildiği ülkeler ABD, Almanya ve Fransa olmakla birlikte yine bu ülkeler İspanya ile birlikte İtalya’nın sektördeki en önemli rakipleridir.
İtalyan mobilya denilince aklınıza olabildiğince sade bir şıklık ve lüks gelir;  Altın varaklı koltuklar, meşe ya da gürgen ayaklı masalar, yüksek yataklar, işlemeli sandalyeler ve güzel mi güzel kakma motifler.

       Bir Akdeniz kültü haline gelen İtalyan mobilya tarzı aslen her Akdeniz ülkesinin ortak motiflerini kullanır. İtalyan mobilyalarını başarılı kılan, mobilyalarının kalitesidir. Gerçekten de İtalyan tarzında hizmet veren; Türk ya da İtalyan mobilya markaları, uzun ömürlü mobilyalar üretmeleri ile göze çarpmaktadır.
Hem ülkemizde hem de dünya üzerinde fırtınalar estiren İtalyan tarzının özelliklerini maddeler halinde sıralayıp açıklamaya çalışalım:

  Görsellik: İtalyan tarzı görselliğe yani estetiğe oldukça önem verir. Ağaç mobilyalarda oyma, kakma ya da işleme kullanmasının nedeni de budur. Modern mobilyalarında da tarihsel esintilerin kullanıldığı İtalyan mobilyaları, tarih ile çağı en iyi harmanlayan tarzdır. Bu bakımdan İtalyan mobilya tasarımcıları dünyaca ünlü tasarımcılardır.

Rahatlık: İtalyan mobilyalarının tercih edilmesinin en büyük nedeni rahatlığıdır. Gerek modern gerek klasik İtalyan tarzını, estetik ve rahatlılıkla birleştirmiş olan İtalyan mobilyalar, bu özelliği ile evlerin vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır. Özellikle koltuklarında sunduğu konfor ve işlevsellik İtalyan tarzını zirveye çıkarmıştır.

İhtiyaca cevap verebilme: Birçok ülkenin ya da mimarın tarzı genel değildir. Ya büyük eve özgüdür ya da küçük eve. Bu keskin ayrım, insanları mobilya konusunda sınırlar. Sınırlardan pek hoşlanmayan İtalyan ürünleri her kitleye hitap edebilir olarak tasarlanmışlardır. İtalyan mobilya firmaları üretimi olan köşe takımları fikir, orta halli evlerin kurtarıcısı konumundadır. Klasik olarak ayrılan ikili ve üçlü koltuğu 90 derecelik bir açı ile birleştiren köşe takımı mantığı, İtalya’dan köklenip bütün dünyaya yayılmıştır.

Evrensellik: Bir Akdeniz ülkesi olarak birçok kültür ile komşu olan İtalya, mobilyalarında da bu esintileri kullanmıştır. Bu bakımdan İtalyan ev ürünleri her Akdenizliye aşina gelir ve her Akdenizli bu tarzı sahiplenir. Evrenselliği tam da bu noktada yakalayan İtalyan mobilya markaları, ürettikleri mobilyalar ile bu evrenselliği daha da genişletmeyi başarmışlardır.

Tasarımcılar: İtalyan mobilya tasarımcıları yukarıda da değindiğimiz gibi dünyaca ünlü tasarımcılardır. Uluslararası tasarım ödüllerine de layık görülen İtalyan mobilya tasarımcılarının en belirgin özelliği ise kuşkusuz yeniliğe açık yani dinamik olmalarıdır.

Fiyatlar: Her evin ihtiyacına cevap veren İtalyan tarzı, dolayısıyla, her bütçeye uygun mobilya üretmektedir. Binlerce insanın ortak görüşünde; İtalyan mobilya fiyatları, kaliteleri ve uzun ömürleri ile kıyaslandığında oldukça uygundur. İtalyan mobilya fiyatlarının bu kadar uygun olmasının nedeni ise, bu tarzda hizmet veren firmaların ve üreticilerinin çoğalmasından doğan rekabet ortamıdır.

Birliktelik: Her sektörün kurmayları, bir sonraki yıl için karar alarak hammadde üreticilerini yönlendiriyor ve bir takım çalışması ortaya koyuyorlar. Dolayısıyla aykırı bir görünüm oluşturmadan tüm dünyaya aynı stili sunuyorlar.

İtalyan mobilya firmaları, bütün bu artılarını en etkili şekilde kullanarak dünya mobilya pazarında lider marka olmuştur. 

kaynak :
  1. http://www.asortie.com/blog/italyan-mobilya/
  2. http://emlakkulisi.com/italyan-tasarimcilar-mobilya-sektorunde-gozde/77656

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dolap teknik çizimi

Autocad raylı Dolap çizimi

Autocad Raylı dolap çizimi