Mobilya alırken nelere dikkat etmeliyiz

Mobilya alırken  nelere dikkat etmeliyiz

Yazın gelmeye başlamasıyla her ne kadar düğünler ertelenmiş olsa da mobilya alımına hazırlık başlamaktadır.

Bu yazımda mobilya alırken yatak odası, yemek odası, Tv ünitesi, koltuk alırken fiyat farklarının nasıl oluştuğu size uygun mobilyanın hangisi olabileceğine değineceğim.

Öncelikle mobilya alırken tarzınızın belli olması size kolaylık sağlayacaktır. Tarzdan kasıt Moderin, Avangart, Klasik, Country, Retro, art deco ve son zamanlarda yükselişte olan metalin çok kullanıldığı like shane tarzlarından birini seçmeniz odaklanmanız açısından faydalı olacaktır.

Tarzınıza karar verdikten sonra bütçe belirleyebilirsiniz. Alacağınız takım yatak odası takımı ve tarz olarak moderin tarzı seçtiyseniz, ikinci elinizdeki parayla en iyi yatak odası takımını almaya geldi.

Sitelerde baktınız, mağazalara gittiniz ve bir birine benzeyen yatak odalarının neden bu kadar fiyat farkının oluştuğunu merek ettiniz.

Şimdi bu farkın neden kaynaklandığı açıklamaya çalışayım size.

Öncelikle mobilyada kullanılan malzemelere baktığımızda: Ahşap, lake mdf, mdflam, suntalam, mermer, metal ve ayna kombinasyonundan oluştuğu görülmektedir.

İşcilik+malzeme+kalite+marka+satış sonrası servis; satış fiyatını belirleyen önemli değişkenlerdir.

Mobilya fiyatını etkileyen değişkenlere baktığımızda

1-      Kullanılan Malzeme : Ahşap,  MDF-MDFlam ve Suntalam gövde ve kapaklar için ana malzemelerdir.

Ahşap ; Ceviz, meşe, çam gibi farklı ağaç türlerinden tasarlanan ahşap mobilyalar, her dönem en popüler mobilya türlerinden birini oluşturuyor. Ancak farklı ağaçlardan elde edilen ahşap mobilyaların tüm avantajlarına rağmen hayli pahalı olduğu bir gerçek.

 Pahalı olduğu için fazla kullanılmaz sadece koltuk iskeletinde ve oyma ayaklarda kullanılır.

MDF :  MDF, sert veya yumuşak ahşap kalıntılarını parçalayıp ahşap life çevirdikden sonra, yüksek ısı ve basınç altında mum ve reçine tutkal ile oluşan levha şeklinde tasarlanmış plakalardır.

Genellikle boyalı işlerde yanı lake (akrilik boya) denilen mobilyalarda yaygın olarak kullanılır. MDF  uzun ömürlü , sağlam, darbe ve neme dayanıklı olarak üretilmiştir.

Banyo ve mutfak dolap gövde ve kapaklarında neme dayanıklı olduğu için MDF kullanılır.

Ham MDF ve MDFlam diye ikiye ayrlır.



Her ne kadar üreticiler dolap gövdesini suntalam yapıp ve kapakları mdf lake imal ederek maliyeti düşürüp müşterinin bilgisizliğinden yararlanarak yüksek fiyata satmaktadırlar.

MDF-Lam:  (Melamin Kaplı MDF) Yüzeyi renk vermek, yanmaz ve su geçirmez hale getirmek üzere, emprenye makineleriyle melamin reçinesi ve tutkal emdirilerek dekor kağıdıyla kaplanmış ham mdf levha mdflam olarak adlandırılır.

MDF-lam, zengin desen ve renk çeşitleriyle yaşadığınız tüm mekanların dekorasyonunda, mutfak, banyo ve modüler mobilya üretiminde tercih edilir ve beğeni ile kullanılır. Özel reçetelerle üretilen melaminli reçinelerle emprenye edilen dekor kağıtları MDF levha üzerine yüksek basınçlı preslerde preslenerek MDF-LAM üretilir. Emprenye esnasındaki kimyasal işlemler sayesinde, çizilmeye, yanmaya ve suya dayanıklı bir yüzey elde edilir. MDF-LAM, günün moda desen ve renklerinden oluşan zengin ürün yelpazesi ve yüksek kalitesiyle Türkiye’de ve dünyanın bir çok ülkesinde pazara sunulur ve büyük bir beğeni ile kullanılır.


Glossmax MDF paneller: ileri ve eşsiz bir teknolojiyle çeşitli endüstriyel proseslerden geçerek, melamin kaplı MDF veya yonga levhanın yüzeyine tutkal ve UV lak uygulanması sonucunda elde edilen dekoratif parlak yüzeyli ahşap panellerdir.Melamin kaplı yüzeye mükemmel bir tutunum sağlayan sıcak kaplama (hot coating) işleminin kimyasal kürlenmesinden sonra uygulanan lak ile birlikte çizilme ve aşınma direnci diğer parlak yüzeylere göre daha sert bir yüzey elde edilir. Ayrıca UV ışınlarıyla sertleşen üst tabaka güneş ışığı tarafından solmaya ve kimyasallara karşı da dayanımlıdır. Bu sayede mükemmel bir ayna parlaklığı elde edilir.Bu teknoloji, yüzey kaplamada yeni yollar açan, masif ağacının doğal görüntüsünü ve dokusunu öne çıkaran, yüzey finiş uygulamasını oldukça kolaylaştıran bir çözüm sunar. Aşınmaya, darbeye ve çizilmeye dayanıklı Glossmax parlak levha, ahşap doğallığını yansıtırken, farklı renk seçenekleriyle mekanınızı ayna parlaklığı ile zenginleştirir.Mobilya üretiminde şıklık ve kalitenin simgesi olarak kullanılabilecek olan Gloss max parlak levha ürünleri, parlak görüntüsünü uzun süre koruyan teknolojisi ile sektörde yeni bir dönem başlatmıştır.



High Gloss Panel: 0.30 mm kalınlığındaki High Gloss ve değisik yüzeydeki PVClerin MDF panellerin yüzeyine kaplanması ile oluşan dekoratif ve parlak panellerdir. Ön yüzü high gloss ile kaplanan MDF panellerin arka yüzü ise beyaz melamin dekor kağıdı ile kaplıdır. 

Zengin ve canlı renk çeşitleriyle ürün, çizilmeye ve zeytinyağı, asetik asit solüsyonları, kola, kahve, çay, süt gibi leke yaratabilecek bulaşmalar ile bulaşık makinesi deterjanı, çamaşır deterjanı, çamaşır suyu gibi aşındırıcı bulaşmalara karşı da dayanıklılığıyla dikkat çekiyor. Modern desenleri ile yalnızca su ve sabunla kolayca temizlenebilen neme dayanıklı Evogloss, mekanlarda maksimum uyum ve performans sağlıyor.


Akrilik MDF levhalar;  ABS/ PMMA’ dan üretilmiş, PVC içermeyen yüzeylerdir. MDF yüzeyine laminasyon usulü ile kaplanır. Plakaların ön yüzeyinde Senosan AM 1800 TopX Scratch Resistant çizilmeye üst düzey dayanımı olan akrilik plakalar kullanılır. Arka yüz ise ön yüz ile uyumlu olarak aynı renkte astar plakalar ile kaplanır.

Akrilik Panel; yüksek parlaklık seviyesi, çizilmelere ve UV ışınlarına karşı gösterdiği yüksek dayanımla, çevre dostu güvenli bir ürün olarak ön plana çıkmaktadır. Küçük çiziklerin cila ile rahatlıkla yok edilebildiği Akrilik Panel, ev kimyasallarına karşı dayanıklılığı ile de göz doldurmaktadır.

Kaplamalı MDF ve Kaplamalı Sunta: İthal edilen tomruk ve kütüklerin, buharlama havuzlarına alındıktan sonra, staylog ve slicing makineleri olarak adlandırılan makineler yardımı ile doğal ahşap ve teknik ahşap kaplamaların üretilmesi ile başlamaktadır. Daha sonra bu kaplamaların modern ütülü kurutma aşamasından geçirilerek, istenilen nem oranının elde edilmesi ve sonrasında boy, genişlik ve kalite ayrımına tabi tutularak paralel olarak kesilmesi ile elde edilen 50’nin üzerinde farklı çeşitlerdeki teknik ve doğal kaplamaların, preslenen mdf levha ölçüsüne göre tutkallı ekleme ile eklenmesi ve yeniden kalite ayrımına tabi tutularak A, AB, B ve Astar kaliteler olarak gruplandırılır. Kalite çeşitleri, Hare veya Freze durumuna göre ayrılan eklenmiş kaplamalar, pres aşamasına geçmektedir.


Masif Ahşap Panel, aynı ağaç türünden elde edilen masif odun parçalarının tabaka halinde yapıştırılması ile elde edilen levhalar olarak tanımlanabilir. Masif panellerde en önemli noktalardan biri liflerin paralel olarak enine ve boyuna yönde üretilmesidir. Tercih edilmesinin başlıca sebepleri %100 doğal bir ürün olmasıdır. Bu nedenle masif ahşap panel, ağacın en doğal hali olarak da bilinmektedir. Oldukça uzun ömürlü olan masif paneller, yapıları daha sağlam hale getirir ve dekoratif bir görüntü verir.

Masif paneller  % 100 doğal ahşaptır. Bu masif paneller finger joint ve tutkal-pres teknikleri ile ahşapların birleştirilmesinden elde edilir. Doğal ahşap olduğundan sağlam ve dekoratif ürünlerdir. Geniş ebatlı yüzey gerektiren hemen hemen tüm ahşap uygulamalarında kullanılabilmektedir.

Mobilya tasarımlarında ve yapımında, ev/ ofis dekorasyonlarında, merdiven basamaklarında ve kapı imalatında, taban ve tavan döşemelerinde, spor salonlarında ve okul sıralarında karşımıza çıkan masif panellerin oldukça geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır.


 

Sunta (yonga levha): odun talaşının belli kimyasal birleştiriciler ile karıştırılarak, preslenmesi sonucu elde edilen levhadır. Belirli standartlar dahilinde çeşitli kalınlıklarda üretilir. Suya ve yanmaya karşı dayanımı yoktur. Çeşitli kalitelerde üretilir ve darbe dayanımı kalitesine göre değişir. 1. 2.3. sınıf suntalar vardır.


Suntalam: Suntalam modern mobilya üretim biçimidir masifli mobilyadan temel farkı suntanın her iki yüz- eyinde 0.8 mm lamine kaplama olması masif çıta yerine fabrikasyon ortamında özel makineler ile lamine cumbalar ile kaplanmasıdır.

Suntalam kelime olarak da anlaşılacağı gibi sunta üzerine lamine kaplama olarak bilinmektedir. Teknolojik makineler yardımıyla ve bir takım ham maddeler kullanılarak (tutkal vb.) suntaların üzerlerinin kaplanması sağlanır. Kaplanan suntalar lamine işleminden sonra yanmaz ve suya dayanıklı hale gelir.

Sunta-lam mobilya sektörünün önemli ürünlerinden biridir. Yüzeyi düz ya da desenli olarak dekoratif  dekor kağıdı ile kaplanarak üretilmektedir. Özel yüzeyler ile üretilebilen sunta-lam ürünler üreticiler kadar tüketicilerin de tercihi olmaktadır. Doğal ahşap hissini yaşatan özel yüzeyleri ile yaşam alanlarını farklılaştırır. Sunta lam dekorları yüzey kalitesi ve çeşitliliği ile iç mekan tasarımında profesyonellerin önde gelen tercihleri arasındadır. Çizilmeye, çarpmaya, sürtünmeye, solmaya dirençli, temizliği kolay, estetik bakımdan kusursuz görünümlü ürünlerdir.

Ucuz olması acısından seri üretim mobilyalarda yaygın olarak kullanılır.

 


Kenarbandı, üretim esnasında mobilya veya mdf gibi malzemeler kesilerek mobilyayı oluşturacak parçalara bölünür ve daha sonra bu malzemeler birleştirilerek çekmece, masa, dolap vs. haline getirilir. Fakat bu malzemenin kesilmiş kenarı olduğu gibi bırakılırsa ortaya çirkin bir görüntü çıkar. İşte mobilya kenar bandı sunta veya MDF nin bu kenar yüzeyine tatbik edilerek mobilyanın estetiğini tamamlayarak son halini almasına yardımcı olur. Genellikle emprenye edilmiş kağıttan ve PVC’den oluşan bu malzeme 21mm, 38mm gibi değişik genişliklerde kesilerek üreticinin kullanımına sunulur.

Mobilya kenarları kalınlıkları PVC’nin standart kalınlıkları 0.4mm., 0.8mm.ve 2mm.’dir.  kalınlık ne kadar çok olursa dış etkilere ve darbelere karşı mobilya kenarını koruması artar.

 

 

2-      Mobilyanın yüzey işlemi (kapak ve gövdenin neyle kaplandığı): Gövde ve kapaklarda Ahşap, MDF ve sunta malzemelerin kullanıldığı belirtmiştik.

İkinci önemli nokta olan yüzey neyle kaplı olduğuna gelince

Ahşap kaplama (vernikli), lake ve akrilik boya , MDFlam ve Suntalam olmak üzere sıralanabilir.

Ahşap kaplama: Ahşap kaplama, bir ağaç kütüğünden elde edilen çok ince bir tahta dilimdir. Ağacın kesilmesi, kurutulması ve biçilmesiyle elde edilen ve başka işleme girmeden, yapıda doğal olarak kullanılan ahşaba doğal ahşap ya da masif ahşap denilmektedir.

Mdf ve sunta üzerine preslenerek ahşap görünümlü plakalar oluşturulur.

 MDFlam ve Suntalamı yukardaki yazımızda açıklmıştık.

Akrilik ve lake boya;

Akrilik kapaklar için renk seçenekleri sınırlıdır ve tadilat aşamasında renk değişimi yapılmaz.

Parlaklık değeri çok yüksek miktarlarda olan akrilik kapaklar birbirinden uzun ve zor yöntemler ile fırınlanma yöntemi kullanılarak üretiliyor. Çok çeşitli renklerle kullanılan bu akrilik kapakların yoğunlukla tercih edilmesinin bir diğer nedeni ise yine bu renklerin çok uzun süre kullanımdadır.  Günlük hayatımızda oldukça fazla karşımıza çıkan akrilik kapakların kullanım alanları şu şekilde özetlenebilir;

 Yatak odası

  • Banyo ve banyo dolapları
  • Portmanto
  • Ayakkabılık
  • Dolap kapakları
  • Sürgülü elbise dolapları ya da mutfak dolapları
  • Televizyon üniteleri
  • Banka ve hastane dâhil olmak üzere uzun süre kullanımı sağlamak amacıyla tüm ofis mobilyaları


Lake Kapak Nedir?

Akrilik ve lake kapağın kullanım alanları aynıdır. Lake kapak, MDF üzerine polyester astar atılarak yapılmaktadır. Dayanıklılık oranı yüksek olduğu için uzun ömürlü olmasından dolayı sıkça tercih edilir.

Rengi solmaya karşı dirençlidir ve yapımında insan ve çevre sağlığına zarar veren kimyasallar ve kanserojen maddelerin kullanılmamasına dikkat edilmektedir. Temizlenmesi kolaydır fakat kimyasal maddelerde temizleme yapıldığında renginde ve yapısında değişimler meydana gelebilmektedir.

Görünümü şıktır ve her kullanım alanında uygun bir şekilde kullanılabilir. Dayanıklı bir ürün olmasına rağmen daima güneş gören alanlarda da renginde veya yapısında değişimler meydana gelebilme olasılığı çok yüksektir. Titiz bir şekilde kullanılması gerekmektedir.


3-    Diğer bileşenler: kulp, çekmece sitemleri ve raylar, menteşe sistemleri, bağlantı sistemleri, kayar kapak sistemleri, ayaklar ve aksesuarlarda mobilyada maliyet etkileyen malzemelerdir.

 

Kulplar: Mobilyanın en önemli tamamlayıcıları olan kulplar modeline göre değişkenlik göstermekte metal, plastik, kristal cam ve ahşap olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır. 5 liradan başlayıp 1000 TL bulan kulp çeşitleri vardır. Ölçü ve malzemesine göre fiyatı fark etmektedir.

 

Raylar : Naylan tekerlekli raylar, bilyalı raylar ve gizli ray sistemleri vardır. En ucuzu naylon tekerlekli raylardır. Çekmecelerinizin rahat açılıp kapanmasını sağlar. Kalitesiz mabilyalarda naylon tekerlekli raylar kullanılır. Bilyalı ve hizli raylar kaliteli mobilyalarda ve mutfaklarda kullanılır.

  

https://www.hafele.com.tr/INTERSHOP/web/WFS/Haefele-HTR-Site/tr_TR/-/TRY/Static-View/pdfcatalog/tr_TR/HTR-GK-2020/index.html?startpage=0.1#page_6.2

Menteşe sistemleri: Menteşeler, kapakların rahatça açılıp kapanmasını sağlayan mekanizmalardır. Hafele, samet, blum markaları kaliteli menteşe sistemleri üretirler.

 

 

 

Bağlantı sistemleri: Mobilya parçalarının birbirleriyle birleşmesini sağlayan metal ve plastikten yapılan birleştirme elamanlarıdır.

 


 

Kayar kapak sistemleri: Genellikle elbise dolaplarında kullanılan sistemlerdir. Kayar kapak sistemleri içten ve alttan olmak üzere farklılık göstermektedir.

 

 


 

Ayaklar: Mobilya gövdesini taşıyan metal, plastik ve ahşaptan yapılma taşıyıcı elemanlardır.

 

Mobilya tarzına göre farklılıklar gösterir. En ucuzu plastikten yapılan ayaklardır.

 

Aksesuarlar: Genellikle dolap ve mutfak dolaplarında kullanılan, işinizi kolaylaştıracak donanımlardır. Aksesuar ne kadar artarsa fiyatta artar.

 


Genel çerçeve itibariyle size mobilyada kullanılan malzemeleri tanıtmaya çalıştım.

Mağazaya yada internet üstünde mobilya almaya karar verdiğinizde üreticinin sizin ürün hakkında bilgisizliğinden faydalanmaması için önemli olduğunu düşündüğüm metaryaller bunlar.

Her sektörde satıcı alıcının bilgisizliğinden faydalanarak ürünü ederinin üstünde satmaya çalışmaktadır.

Örnek: emlakçılar kuzeyi cepheyi güney diye, 110 metre kareyi 130 metre kare diye

Galericiler, boş modeli dolu gibi anlatıp olmayan teknik özellikleri yazarak

Mobilyacılarda 2. Sınıf ürünü 1. Sınıf diye gövdesi suntalam olan ürünü mdf lake boyalı diye müşterinin bilgisizliğinden para kazanmaya çalışmaktadır. İşini doğru yapanları tenzi ediyorum tabi bu örnekler uzayıp gidebilir.

 

https://www.fezamutfak.com/akrilik-kapak-mi-lake-kapak-mi

https://gorgulu.com.tr/

http://www.panella.com.tr/Urunler/pvc-kenar-bantlari-5.aspx

http://burckaplama.com/alpi.html

https://www.hafele.com.tr/tr/

https://www.samet.com.tr/tr-TR/categories/9/cekmece-sistemleri

https://www.blum.com/tr/tr/


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dolap teknik çizimi

Autocad raylı Dolap çizimi

Autocad Raylı dolap çizimi