Fonksiyonel Koltuk Tasarımı


Fonksiyonel Koltuk Tasarımı 










 İnsanın oturduğu yerde neye ihtiyacı olabileceği konusundan yola çıkarak bu koltuk fikri oluştu. Koltuğun atıl durumda olan yan kolçaklarının işlevsellik ve fonksiyonellik kazanması  için yan kolların içine raf yaparak oturduğumuz yerden bize lazım olabilecek kitap, dergi, gazete vb. materyallerin yer kaplamadan saklı bir şekilde kalabileceği istediğimiz zaman çıkarıp işimiz bitince yerine koyacağımız arama derdini ortadan kaldıran kolay ulaşabileceğimiz ergonomik bir koltuk tasarımı fikri ortaya çıktı.Resimleri 3DS max programıyla çizdim.

Koltuk dışarıdan normal gözükmesine rağmen içinde çok şeyi barındırabiliyor konfor, işlevsellik kolay erişim ve önünde bulunan puf ile ayaklarınızı uzatıp keyfinize bakabiliyorsunuz.
 Koltuk malzeme olarak oturum kısmı döşeme,  içi metal  konstrüksiyon üzeri suntalam ve raflar kaplamalı mdf olarak düşünülmüştür.
Yan rafların açılması için özel bas-aç teleskobik ray düşünülmüştür. Koltuk  genişlik*derinlik*yükseklik ölçüleri 90*85*110 cm kolçaklar 25 cm dir. Öndeki puf ölçüsü 65*65 cm dir. Lamba yüksekliği olarak 120 cm düşünülmüştür.
Üstüne basıp açtığımız yan rafı kitaplık olarak kullanıyoruz iki bölümden oluşuyor. Kitap okumak istediğimiz zaman raftan kitabımızı alıyoruz ve kendine monte edilmiş lamba ile karanlıkta da rahat kitap okuyabileceğimiz konforlu bir atmosfer yaratmış oluyoruz. Kumanda telefon, vb. elektronik eşyalarımızı da üst bölüme koyabiliyoruz.(resim 2-3)

Koltuğun sol kolçağını gazete ve dergi bölümü için farklı bir tasarımla dergilerin ve gazetelerin rahatça görünmesi için içeriye eğimli yaptım altını da raf olarak düşündüm, üst bölüm ise kahve, çay içeceğimiz ya da bir şeyler atıştıracağımız yan sehpa olarak düşündüm ve üstünü de cam koyarak daha nezih ve temiz olmasını sağladım. (Resim 4-5)

Televizyon izlemek istersek üst bölmede kumandamızı koyacağımız bölmeden kumandamızı olarak televizyonu rahatça izleyebiliyoruz, ayaklarımızı uzatmak istersek sehpa olarak da kullanabileceğimiz sehpayı ayağımızın altına alarak yatar vaziyette pozisyon alabiliyoruz. İstediğimiz zaman kitap, gazete, dergi veya laptopu kolçaklara koyarak oturduğuz yerden internete bağlanarak zamanımızı rahat ve konforlu şekilde geçirebiliyoruz.(Resim 6)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dolap teknik çizimi

Autocad raylı Dolap çizimi

Autocad Raylı dolap çizimi